Vad är musikterapi?
Musikterapi är en växande evidensbaserad terapiform som använder musiken för att nå ickemusikaliska mål. Den bygger på integrationen mellan musikterapeut och klient och dess musikaliska kommunikation. Musikterapin använder sång, instrumentspelande, textanalyser och diskussion.
Man behöver inte ha någon bakgrund inom musiken för att kunna gå på musikterapi. Den är till för alla åldrar och oavsett funktionsnedsättning, psykisk ohälsa, rehabiliterings funktion eller om du använder musikterapin som friskvård.
Vid första besöket som är en rådgivningstid pratar du med din musikterapeut och varför du söker dig hit, därefter diskuterar ni en skräddarsydd behandlingsplan tillsammans efter dina behov.
Musikterapin används i privata verksamheter, sjukhus, skolor, äldreboenden, inom psykiatrin, fängelser etc. Musikterapiutbildning finns idag i Sverige på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm som magisterutbildning.
Om din musikterapeut Lukas
Lukas har genomgått en heltids- fyraårig musikterapiutbildning i Hattiesburg, MS, USA och har också läst beteendevetenskaplig grundkurs på Linköpings universitet. Lukas har också en lärarexamen från Linköpings universitet.
Lukas har erfarenhet att arbeta med barn, ungdomar och vuxna med grav till lindrig intellektuell funktionsnedsättning, autism, kommunikationssvårigheter, psykiska problem och psykoser, beteende och utagerande. Innan Lukas flyttade tillbaka till Sverige arbetade Lukas som musikterapeut på äldreboende, The Jewish Home for the Elderly i Fairlfield, CT. Idag driver Lukas sitt egna företag KeyChange Musikterapi samt arbetar heltid på Stiftelsen Årsta Gård i Stockholm som musikterapeut och musiklärare.
American Board Certified, MT-BC innebär…
MT-BC är en Amerikansk yrkescertification som är skapad av The Certification Board for Music Therapists (CBMT). Efter att ha genomgått en musikterapiutbildning på en godkänd skola av American Music Therapy Association (AMTA) och praktiserat totalt 1200 timmar är studenten giltig för att göra sitt certifikationsprov. Efter ha klarat sitt prov kan nu studenten kalla sig musikterapeut. För att behålla sitt certifikat (MT-BC) måste musikterapeuten fortsätta att utbilda sig och vara medveten om utvecklingen inom musikterapi området. Musikterapeuten måste ha minst 100 poäng/CMTEs (Continuing Music Therapy Education) inom fem år för att kunna behålla sitt certifikat. Om musikterapeuten inte har dessa, kan musikterapeuten göra om examensprovet om hon eller han så önskar. Lukas fick sitt MT-BC Januari, 2014 och sitter med i styrelsen (kassör) för i Sveriges Akademiska Musikterapeuter (SAM) och ledamot i Förbundet för Musikterapi i Sverige.
För att läsa mer om musikterapi klicka här för att komma till länksidan: Länksidan